Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28/Φεβ/2018

Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28/Φεβ/2018

καυγασ

Σας ενημερώνουμε για τις κυριότερες παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Φεβρουαρίου 2018.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την υψηλών τόνων, πλην άνευ περιεχομένου, αντιπαράθεση μέλους της αντιπολίτευσης με το δήμαρχο.

Ενώ η τοποθέτησε του μέλους ξεκίνησε από λογική και εύστοχη κριτική σχετικά με τη δυναμική του δημάρχου, ειδικά στο πρόσφατο περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη, εξελίχθηκε σε ποδοσφαιρική αντιπαράθεση καφενείου.

Ακούστηκαν διάφορα ‘αντρικά’ επιχειρήματα και ευτυχώς εκτονώθηκε λίγο πριν καταλήξει σε χειροδικία.

Χάσαμε όμως μια ολόκληρη ώρα για να καταλήξει το ματς σε ισοπαλία άνευ τερμάτων!!!

ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ

Θέσαμε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω θέματα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΩΝ

Είναι συχνό το φαινόμενο και το έχουμε θίξει και στο παρελθόν, εργολάβοι που αναλαμβάνουν εργασίες για λογαριασμό του δήμου ή στο χώρο ευθύνης του δήμου, να ‘ολοκληρώνουν’ με πλήθος κακοτεχνιών και παραλείψεων.

Το ερώτημα είναι τι κάνει ο δήμος, ως κύριος των έργων ή ως έχων το ‘έννομο συμφέρον’, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Το λογικό, που μπορεί να φανταστεί ο καθένας, είναι να αναγκάσει ο δήμος τον εργολάβο να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες, πριν ολοκληρωθεί η πληρωμή ή να ασκήσει τα νόμιμα μέσα για αποζημίωση.

Τι γίνεται συνήθως;

Ο εργολάβος πληρώνεται και αποχωρεί και ο δήμος ή όποιος άλλος δημόσιος φορέας, ξανα-πληρώνει, για να καλύψει τις βλάβες και τις ελλείψεις.

Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και εξακολουθεί να συμβαίνει.

Σε παρέμβασή μας, για κακοτεχνίες σε σχολική μονάδα της περιοχής μας και στην ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει ο δήμος, η απάντηση ήταν ότι το έργο ανήκει την περιφέρεια άρα δεν ασχολούμαστε.

Το γεγονός ότι οι σχολικές μονάδες ανήκουν στο δήμο μας και εξυπηρετούν τους δημότες μας προφανώς δεν αρκεί για να παρέμβουμε.

Αυτό λέγεται σεβασμός στο δημόσιο χρήμα!!!

ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ 

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων και τον τρόπο που το έχει διαχειριστεί ο δήμος διαχρονικά. Απ’ ότι φαίνεται η κατάσταση οδεύει προς μία λύση, για την οποία θα υπάρξει αναλυτικότερη αναφορά στη συνέχεια.

Η όποια όμως λύση και αν εφαρμοστεί, έχει ένα κλειδί που την καθιστά είτε οικονομική  είτε δυσβάστακτη για τους πολίτες.

Το κλειδί λέγεται ανακύκλωση.

Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο το κόστος για τους πολίτες θα είναι τρομακτικό.

Για να αποτρέψουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη θα πρέπει να αναπτύξουμε την ανακύκλωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Μόνο έτσι δε θα υπάρξει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Μόνο έτσι θα συντονίσουμε το βήμα μας με τους άλλους πολιτισμένους λαούς του κόσμου.

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Έχουμε πετύχει να ανακυκλώνουμε μονοψήφιο ποσοστό από τα απορρίμματα που παράγουμε.

Που πρέπει να φτάσουμε;

Τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να πολλαπλασιάσουμε αυτό το ποσοστό. Ιδανική περίπτωση η ανακύκλωση του 60% των απορριμμάτων μας.

Τι κάνει ο δήμος;

Είναι ολοφάνερο ότι οφείλουμε να καλύψουμε μια απόσταση δεκαετιών αδράνειας για να πετύχουμε το ζητούμενο ποσοστό επιτυχίας. Διαφορετικά θα έρθουν πρόστιμα ή αύξηση των δημοτικών τελών ή (αν θέλετε) μείωση των διαθεσίμων του δήμου για δημόσια έργα.

Λογικά θα έπρεπε η δημοτική αρχή να βρίσκεται σε αναβρασμό και να καθοδηγεί τους πολίτες, για να επιτύχουμε το στόχο που προανέφερα.

Αντ’ αυτού έχουμε  εφησυχασμό και αδράνεια. Η πρόσφατη διανομή τσαντών ανακύκλωσης είναι απλά μικρή εξαίρεση στον κανόνα.

Τη συλλογή μπαταριών, μικροσυσκευών και λαμπτήρων, την είχαμε προτείνει πριν από 2,5 έτη και άρχισε να εφαρμόζεται φέτος.

Με το ρυθμό αυτό είναι μαθηματικά αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους, που μας έχουν τεθεί και ως γνωστόν τα θαύματα έχουν καταργηθεί εδώ και αιώνες.

Η δική μας πρόταση

      Ως συμβολή στην επίλυση του προβλήματος καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση αμελητέου κόστους.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση, για να μειωθεί ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων και συνεπώς να μειωθεί το κόστος αποκομιδής και διαχείρισης του δήμου. Κατά την εκτίμησή μας υπάρχουν πολλές οικογένειες που θα ήσαν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αν είχαν την ενθάρρυνση, τη συνδρομή και υποστήριξη του δήμου.

Προτείναμε λοιπόν να αγοράσει ο δήμος αριθμό κάδων οικιακής κομποστοποίησης, οι οποίοι στοιχίζουν περίπου 50€ έκαστος και να διανεμηθούν σε οικογένειες που θα δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή. Άποψή μας είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 οικογένειες σε πρώτη φάση.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας πρώτος πυρήνας πολιτών που θα εμπλακεί και θα  λειτουργήσει με ένα νέο τρόπο φιλικό στο περιβάλλον και αποδοτικό για τα οικονομικά του δήμου μας.

Θεωρητικά θα μπορούσαν να εκτραπούν και να γίνουν πρώτης ποιότητας λίπασμα, το 60% των σημερινών μας σκουπιδιών.

Απλή, οικολογική και οικονομική παρέμβαση που δε χρειάζεται ιδιαίτερα χρήματα για να υλοποιηθεί (τα όποια χρήματα διατεθούν θα αποσβεστούν σε λίγους μήνες).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Αναφέρουμε τα σημαντικότερα

(12ο  – 18ο  ΘΕΜΑ: Έγκριση Ισολογισμού 2011-2015 του Ν.Π.Δ.Δ. «ΑΝΕΛΙΞΗ»

 

Πως θα μπορούσαμε αλήθεια να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι εν έτη 2018 καταθέσαμε τον ισολογισμό του 2011 μέχρι 2015 και αναμένουμε τους υπόλοιπους (16-17).

Η εικόνα της κατάστασης των υπηρεσιών του δήμου είναι εκθαμβωτική!!!

Ευχόμαστε,

      Η σημερινή κατάσταση να είναι βελτιωμένη τουλάχιστον και δεν να μην έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον!!!

  

 

Για την Παράταξη Λεωνίδας Στεργιόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

επικεφαλής

Ενωτικής Ριζοσπαστικής Παράταξης Βέλου-Βόχας

 

Σχολιάστε